Amerikka on iso maa. Voimme olla montaa mieltä Amerikan vaikutuksesta maailmalla: Eurooppalaisia ottaa päähän Amerikan röyhkeys, informaalisuus ja rajaton kunnianhimo. Aasialaisia ottaa päähän äärirajoille venytetty invidualismi ja se, että Amerikka on usein kärkipäässä kun perinteisiä arvoja ruvetaan särkemään: ironista maassa jossa traditiot ja uskonto ovat olleet aina korkeassa arvossa. Pornon koti on Kaliforniassa.

Totuus on kuitenkin että Amerikka on tarpeeksi iso vaikuttaakseen maapallon koko pelikenttään ratkaisevasti. Amerikka kykenee sotimalla ja sodista johtuvilla innovaatioilla luomaan itselleen valtavasti varallisuutta nopeasti. Niin internetin, mikroaaltouunin kuin sikanautasäilykkeen juuret löytyvät viime vuosisadan sodista. Tämä yhdistettynä verrattain vapaisiin markkinoihin, tasaiseen halpatyövoiman virtaan, sekä valtavaan määrään kotimaisia luonnonvaroja on luonut talous- ja sotilasmahdin jolle ei löydy vertaistaan. 

En itse jaksa liittyä 2000-luvun Amerikka-kritiikkiin. Lähes missä tahansa historian vaiheessa se jolla on voimaa, on yleensä sitä käyttänyt niin hyvässä kuin pahassa. Niin mongolit, roomalaisetkaan kuin brititkään eivät ole niin hyviä tai pahoja kuin väitetään. Roomalaiset tappoivat varsinkin myöhemmässä vaiheessa valtavasti omia kansalaisiaan, mongolit taas olivat ensimmäisiä mm. kidutuksen kieltämisessä. Tärkeämpää on seurata mistä se voima tulee ja voisin väittää, että se tulee myös valtion kulttuurista. Niin Venäjällä kuin usealla Afrikan maallakin on valtavat resurssit, mutta harva onnistuu kanavoimaan sitä niin tehokkaasti kuin USA. Voisin väittää, että tämä juontaa juurensa kyseisen valtion kulttuuriin ja niihin asioihin joita siellä arvostetaan.