Totuus on sitä mitä siitä teemme, sanoo vanhanaikainen ajanlasku, mutta kuinka suuri osa siitä on totta? Totuushan nimenomaan on, että elämäämme hallitsee tietynlainen vaatimusten verkko. Kaikki maksaa paitsi äidinrakkaus ja sekin on ilmaista vain vähän aikaa. 
Suuren osan elämästämme vietämme maksamalla lapsuuttamme ja nuoruuttamme yhteiskunnalle, joka meidät kasvatti. Äitiemme ja isiemme vuoksi hankimme kunnon työt vaikka mieli tekee juoda halpaa viskiä ja polttaa kallista tupakkaa. Verotuksellisestikin tavallien suomalainen on maksanut omat koulutus ja neuvolalaskunsa vasta keski-iän paremmalla puoliskolla.

Vaatimukset töihin menemisestä ja verojen maksamisesta ovat pelkkä jäävuoren huippu. Sitten pitäisi vielä käyttäytyä ihmisiksi:

1. Pitää olla parisuhteessa proaktiivinen, maskuliininen, herkkä ja tietyllä tavalla paradoksaalinen, että homma pysyy kiinnostavana.
2. Töissä pitää olla hyvä ja jos ei ole hyvä niin pitää ainakin turpansa kiinni. Itseasiassa mieluummin pitää turpansa kiinni kuin on hyvä.
3. Kassaneitiä pitää muistaa tervehtiä. Vaikka sanomalla "MOI" olkoot se kuinka banaalia tahansa.
4. Autoaan pitää kohdella hyvin, olkoot vaikka puoli-ilmainen kavereiden työntämä mäkiauto.
6. Omia tunteitaan pitää muistaa näyttää, mutta vain silloin kun ne ovat tilanteeseen sopivia. Täten aggressiivisia, pelokkaita tai nynnymäisiä tunteita ei pidä näyttää koskaan!
7. Sosiaalisissa tilanteissa, pitää olla innostunut ja kiinnostunut. Jos tilanteeseen liittyy naisia kannattaa toimia päinvaistoin.

jne

Nämä listat ovat osa Realiteettia. Eräänlaista pahaa näkymätöntä miasmaa, joka tukahduttaa ihmisistä luovuuden, yritteliäisyyden ja terveen aggression. Käytän välillä sanaa Totuus (kuten tämä blogi) mutta totuus on itseasiassa aivan eri juttu, kuin realiteetti. Totuus on sitä mikä on Totta (niin pitkälle kuin pienissä päissämme pystymme olettamaan jonkin olevan totta jnejnejne). Realiteetti on sitä mitä uskomme olevan totta. Eräänlainen kollektiivinen illuusio siitä kuinka ikävästi asiat menevätkään.

Hyvä esimerkki Realiteetista on vallitseva talouslama. Vaikka yleinen taloudellinen ilmapiiri on varsin depressiivinen, palvelusektorilla menee vielä varsin hyvin -semihyvin. Osa firmoista on jopa kokennut räjähdysmäistä kasvua. Parturit ja uutisvälineet toitottavat yhteen ääneen kuinka nyt on huono aika ostaa mitään muuta kuin hiustenleikkuita ja jäätelöä. Vaikka tosiassa laman aikana istutetaan tulevan menestyksen siemenet. Eikö parhaimmat kaupat tehdä silloin kun veri virtaa kaduilla?

Miten pakenemme Realiteettia? Lyömällä päät yhteen, kirjoittamalla, meditoimalla vaiko harrastamalla säännöllistä liikuntaa? Ihan millä tahansa periaatteessa. Realiteetti ei ole mitään mitä voi lyödä ostamalla banaaneja tai teetä. Realiteettia taistellaan oman pään sisällä, pysymällä optimistisena ja tarpeeksi kaaottisena, jotta Realiteetin tympeä signaali ei pääsisi sisään.